duminică, 6 februarie 2011

Psychosurgery




Foarte ciudat. Oamenii sunt foarte ciudati. Cu cat citesc mai mult, cu atat ma conving mai mult: inima e doar un pretext. Ce-ai zice daca ti-as spune ca simti mai mult cu creierul decat cu inima? Bine, exagerez. Cineva sa-mi defineasca iubirea va rog. Ca am ajuns sa transform totul in ratiune si sa gandesc inexplicabilul la mod stiintific.


Daca pana si personalitatea are schimbare, atunci de ce sa nu schimbam si sediul sentimentelor. Si vorbesc foarte serios in cazul personalitatii, o mica interventie chirurgicala in zona inferioara a lobului frontal si te-ai trezit alt om. Ups. Bine,bine,bine…nu e chiar asa usor. Asta se facea pentru exemplele negative, fiind un fel de incercare de a schimba psihicul bolnav pe care il aveau unii. Acum, mai practic este controlul compoartamentului prin medicamente.


Anyway, interesant este ca daca un medic vrea, se poate baga si in subiectivitatea ta. Si vii si te opui: “No way!”. Pai yes way, ca oamenii sunt atat de preocupati sa asocieze toate simtirile cu inima, incat au uitat de a doua “inima” importanta, cea rationala, creierul. Am devenit oarecum sceptica in privinta sentimentelor si poate de aceea se simte intre randuri o oarecare ironie la adresa inimii. Aproape ca o urasc, corect. Ca ma gandesc daca nu ne-ar fi mai bine fara atatea ocupatii pe care ni le creeaza ea. Si atunci vin si maschez tot si ma gandesc ca totul pleaca de la cortex.


Toti oamenii mari au definit senzatiile specifice gen auz, vaz, gust sau procesele complexe de gandire , memorie,personalitate, etc. , ca fiind proiectate undeva pe scoarta cerebrala, fiecare cu locul lui. In alte cuvinte, datorita zonelor acelea, noi realizam senzatiile, ne dam seama de ele. Dar nimeni nu indrazneste sa spuna : “eiii si iubirea tot pe acolo se proiecteaza!” . Normal, ca oamenii stiu ca ei simt cu inima, si simt un gol in stomac care nu are nici o legatura cu zona toracala superioara unde se afla cordul, si zic ca golul ala in stomac e de la el. Iar aici intervine inexplicabilul. Oamenii spun ca au fluturasi in stomac. Si daca nu cunosti sezantia, te bufneste rasul. Iar daca o cunosti si incerci sa o explici cu toate metodele tale stiintifice, tot nu vei aduce convingeri veridice pentru cei din jur. Discutabil.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu