M-am gandit sa-mi depasesc limitele din literatura in medicina. Asta imi place si ca sa ma impac cu amandoua, vreau sa le combin.
Daca literatura dezvaluie aspecte, in mod spiritual si metaforic, despre suflet, medicina ne vorbeste despre cutia sufletului, despre inima, cu sensuri denotative si fixe.
Cred ca emotiile chirurgilor
la operatiile pe inima nu vin doar din ideea responsabilitatii si a riscului meseriei, e vorba de esentialul din acel om, e vorba de inima lui. Comparand ideea de interventie chirurgicala pe creier si operatie la inima, pare mult mai dureros sa stii ca intradevar cineva iti "lucreaza" sufletul. Si stai si te gandesti, oare..la un transplant de inima, ai sa adopti si sentimentele strainului care ti-a donat-o? Oare vin impreuna? Oare o sa regreti schimbul acesta de inima in ideea ca ai sa-ti pierzi feeling-urile, inlocuindu-le cu altele?....
Inima are personalitatea ei si deseori te comanda si te manipuleaza mult mai mult decat o face creierul. Pentru ca ea stie sa caute momente potrivite in viata si sa te faca sa actionezi irational, fiind antagonica creierului in acele clipe. Si apoi , din trairi, iti convinge si mintea ca nu e loc de regrete si ca s-a meritat irationalul. Si tot legat de inima, intelectualul a definit iubirea ca fiind irationala.
Dintr-un alt punct de vedere inima e mult mai incapatanata decat te consideri tu si foarte complexa in ciuda simplitatatii tale.
E bine spus "cu inima sa nu te joci" si se aplica pentru ambele viziuni.
In viziunea spirituala, suferinta se caracterizeaza cu durere de inima, dar nu acele intepaturi din stanga, ci acel gol si senzatia ca cineva te strange de piept. Adevarata durere, la propiu chiar se caracterizeaza prin impresia ca cineva iti face acupunctura in jurul pieptului, dar una mai cruda, apasand adanc pana in cord, sau apasand cumva anormal, sageti dinspre cord, inspre piept.
Cand iti bate inima prea tare ai putea sa te gandesti ca esti special, sau poate e din cauza fibrilatiei arteriale. Si acum urmeaza intrebarea: aia ce mai e? ...Pai aia e chestia care nu-ti lasa inima sa traiasca linistita. E o tulburare a ritmului ei si o lucreaza dupa cum are ea chef. Fie ii provoaca batai rapide si neregulate, fie.. mai rau, ii poate forma cheaguri de sange inauntrul ei. Ei..un cheag acolo..ce sa faca o graunta mica?...Ce nu face..pai el si cu inca multi alti mici formati ,migreaza in vasele de sange, care iriga creierul si hop, te-ai trezit cu un accident vascular cerebral. Pardon am zis te-ai trezit? De fapt nu te prea mai trezesti..:).
Iar pentru ca daca iti bate inima repede ti se pare ca te simti sanatos, gandeste-te la oboseala permanenta si la senzatia ca te strange cineva de gat cand faci efort. Astea ar fi simptomele fibrilatiei arteriale. Cu ce o tratezi? Pai sunt niste medicamente cu efect anticoagulant. De obicei le cunoaste cardiologu, trust him.
ah, cat de wooow..foarte tare combinatia, imaginile ma cam infiaoar ce-i drept :)), dar e ok, pentru cei tari de inima e chiar ok. mi-a fost lene sa ma loghez ca sa postez cu numele meu dar sper ca e bine si asa :*
RăspundețiȘtergerete recunosc , ofc ;x. stiu ca imaginile te-au socat:)). am incercat sa fac combinatie...mi-a iesit?
RăspundețiȘtergeredaaaa, ultima e cea mai tare :)))
RăspundețiȘtergereasta da.mersi de urare:)
RăspundețiȘtergereInima alege de fel, iar creierul se scuza acuzand alegerea ta irationala ;) Lulu
RăspundețiȘtergereSi stiu cand ziceai ca ai scris combinatia asta...e chiar interesant :x
RăspundețiȘtergere